Hoe verdienen wij ons geld

Ik heb al eens een blog geschreven over het sociale aspect van huisontruiming, maar kom ook mensen tegen die het verdienmodel proberen te begrijpen. In deze blog beschrijf ik wat wij als Antiek galerie Het Noorden en de kringloop verdienen aan het leeghalen van een huis. Uiteraard is ons werk niet alleen liefdadigheid. Alhoewel we het graag en met zorg en liefde doen, er moet natuurlijk ook iets verdiend worden.

Inhoud blog:

Inboedels bekijken

Ik rijd wel eens naar een inboedel waar bijna geen antiek te vinden is. Of er is wel antiek, maar er zijn geen interessante spullen om te verkopen. U begrijpt inmiddels wel, mocht u hier vaker komen, dat niet alle antieke objecten goed te verkopen zijn.
Soms krijg ik een waarschuwing vooraf: “Ik weet niet of er iets voor uw bedrijf bij is hoor, maar we moeten het huis wel leeg gemaakt hebben”.
Het is zo dat ik in sommige gevallen wegrijd van een huis en dat er geen spullen voor onze winkel in de woning staan. Dat betekent niet dat het huis niet ontruimt gaat worden. In alle gevallen krijgt u een voorstel. Elk huis wordt geaccepteerd om de ontruiming te organiseren.

Als we tot een deal komen om het huis te ontruimen dan zijn er een aantal scenario’s.

  1. Het eerste scenario is dat er een bedrag gevraagd wordt voor het ontruimen van het huis. Dit geld gaat naar de kringloop. Er staan dan voor de kringloop wel spullen in die zij kunnen verkopen, maar die verwachte opbrengsten wegen niet op tegen het werk en de kosten die gemaakt moeten worden. In zo’n geval krijgt u als huisbezitter of executeur testamentair een voorstel tot betaling van een bepaald bedrag. De factuur krijgt u van ons (antiek galerie Het Noorden) omdat wij het contract met u afsluiten.
  2. In een aantal gevallen komt het voor dat er genoeg interessante spullen in het huis staan om het huis met gesloten beurs te ontruimen. Er komt dan dus geen rekening. Wel spreek ik in dit soort gevallen af dat er tipgeld komt voor ons bedrijf. Dit is een bedrag dat de onkosten vergoed die ik heb gemaakt (tijd en brandstof). De kringloop betaald ons dit tipgeld. Dit zijn de uitzonderingen. In de meeste gevallen kunnen wij, van Antiek galerie Het Noorden, antiek opkopen en kunnen we aan de (latere) verkoop hiervan verdienen.

Kostenindicatie

Omdat er altijd wel bruikbare spullen in een huis aanwezig zijn is onze rekening voor een huisontruiming vaak niet heel hoog, in verhouding tot andere huisontruimingsbedrijven.

Het kan in sommige gevallen wel wat hoger uitpakken als er bijvoorbeeld een container besteld moet worden om afval af te voeren, of als er vastgelijmd tapijt en/of vloeren moet worden verwijderd. We zitten in zulke gevallen al snel tussen de 1000,- en 1500,- euro. Dit kan verder oplopen als er meerdere containers besteld moeten worden, het huis heel groot is of er meerdere dagen werk nodig is.

Een huis waar wel wat stortkosten zijn en waar meerwerk is, maar ook bruikbare spullen heeft, schommelt meestal tussen de 300,- en 800,- euro exclusief btw aan kosten.

U begrijpt dat het per geval verschilt. Onze ervaring is dat in ca. 60% van de gevallen de ontruiming met gesloten beurs gedaan kan worden.

Welke spullen leveren geld op

Hieronder beschrijf ik wat ons bedrijf inkoopt om later te verkopen. Daarna een opsomming van de spullen die de kringloop aantreft en die te verkopen zijn. Het is lang niet alleen antiek wat wij meenemen voor de verkoop.

De volgende spullen nemen wij graag mee

Kleine meubelen

U moet denken aan een plantentafel, bijzettafel, bridgetafeltje of kleine kast. Het moeten wel meubelen zijn die iets extra’s te bieden hebben; fijn snijwerk, bijzondere houtsoorten of aantrekkelijke decoratie. Meer informatie over de waarde antieke kasten

Vintage/design objecten

Dit zijn objecten die sterk herkenbaar uit een bepaalde periode zijn na 1950. Fifties, Sixties en Seventies kopen jonge mensen wel, in tegenstelling tot traditioneel antiek.
Ook hier komen wij meubelen tegen zoals een bureautje, eetkamersets, kasten, stoelen en ook banken. Daarnaast zijn lampen uit deze jaren, mits ze stijl-consequent zijn, goed te verkopen. In de jaren zestig en zeventig zijn dit zelfs plastic lampen of soms andere objecten van plastic.

Disclaimer: veel spullen uit de jaren 70 kunnen we juist niet gebruiken. Dit zijn de spullen die in die tijd een klassieke uitstraling hadden, teruggrijpend naar antieke voorbeelden. Veel buffetkasten met donker eiken voorfronten, zijn daar een voorbeeld van. Wat in de jaren na de oorlog modern was en gekocht, heeft nu vaak nog steeds aantrekkingskracht en valt nu onder de noemer vintage.

Glas en keramiek

Alhoewel de markt voor glazen en keramische objecten wat bekoeld is, zijn er toch voldoende stukken die we wel inkopen.

  • Aziatisch keramiek is het belangrijkste. Met name Chinees porselein levert geld op.
  • Handgemaakt keramiek; De volgende pottenbakkers worden in meer of mindere mate verzameld; Mobach, Ravelli, Westraven, Pieter Groeneveldt, Hannie Mein, Jan van Stolk, Etty van Rees, Gert de Rijk, Johan Broekema, Zaalberg, Ru de Boer, Ger de Rijk, Johnny Rolf, Johan van Loon, Henny Radijs en dan vergeet ik er nog een paar.
  • Buitenlands keramiek; met name Scandinavië, Frankrijk en Italië.
  • Gegoten keramiek; De volgende firma’s zijn in trek bij verzamelaars:
    Jan van de Vaart (ook handgemaakte stukken), plateelbakkerijen zoals Zuid-Holland, Rozenburg, De Distel, Arnhem, Haga, Goedewaagen, Weduwe Brantjes, Delft, Amstelhoek, Holland Utrecht en de Porceleyne fles. Ook hier ben ik niet uitputtend, maar heb ik waarschijnlijk wel de belangrijkste genoemd. De Delftse tegels vormen een apart hoofdstuk en zijn in sommige gevallen ook interessant.
Porselein

Heel veel porselein neem ik niet mee. Het hangt eigenlijk af van het object zelf en minder van het merk. Soms heeft een bekende ontwerper iets uitgevoerd bij een bepaalde fabriek en is dat stuk juist interessant.
In het algemeen zijn stukken van de Duitse fabrieken Rosenthal, Fraureuth, Meissen en KPM wat meer gewild.
Internationaal springen Royal Kopenhagen, Rorstrand, Saxbo, Bing & Grondahl in het oog.

Glas

Antiek glas, grofweg glas voor 1800, dus uit de 16e, 17e en 18e eeuw zijn in veel gevallen interessant. 19e eeuws glas is in 90% van de gevallen niet heel erg in trek op dit moment.

Artistiek glas

Met name als de nieuwe kunst (art -deco , Jugendstil) zijn intrede doet, vanaf pakweg 1890.
Kunstenaars beginnen zich vanaf die tijd te profileren en signeren het glas om het kunstenaarschap te onderstrepen.

Leerdam glas

In Leerdam is vanaf 1900 hoogwaardig glas geproduceerd en veel van deze stukken zijn goed te verkopen. De volgende kunstenaars uit Leerdam worden (in afnemende mate) verzameld: De Bazel, De Lorm, Lanooy, Berlage, Lebeau, Copier, Meydam, de Marel, Heesen, Valkema en van Loopik.

Internationaal: Frans en Italiaans glas, maar ook glas uit Scandinavië en Bohemen zijn verzamel waardig. Met name glas gemaakt tussen 1900 en 1940 (Jugendstil, Art deco periode) zijn nog steeds erg in trek bij verzamelaars.

Eigenlijk zijn alle vrij geblazen stukken, welke gesigneerd zijn, verkoopbaar omdat er altijd wel een groep verzamelaars voor is.

Uiteraard is de lijst van keramisten en glaskunstenaars niet uitputtend. Bovengenoemde stukken kom ik in meer of mindere mate wel eens tegen in Nederlandse huizen.

Zilver

Zilveren objecten neem ik altijd mee. Zilver wordt in veel gevallen verzameld en heeft daarnaast natuurlijk een intrinsieke waarde. Veel theelepeltjes maken een kilo en men kan zilver altijd inleveren bij een metaal opkoper. Het meeste zilver verkopen we aan klanten en wordt niet aangeboden bij een metaal opkoper.

Overige objecten

Oude briefkaarten, oude foto’s en fotoboeken, elpees (jazz, blues, popmuziek en vroege uitgaves van artiesten), reclamemateriaal van voor 1960, keukenemaille, klokken (staande, geen hangende klokken in veel gevallen ), vintage geluidsapparatuur van bekende merken, tapijten, kunst (geen prints vaak), blikken kinderspeelgoed, beelden, objecten van brons, oude boeken en “gekke dingen”.

Gekke dingen zijn objecten die ik voor het eerst zie en die goed gemaakt zijn of een verhaal vertellen. Vaak is dit niet eens commerciële belangstelling, maar meer persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid. Ook hier kan ik natuurlijk niet uitputtend zijn. In een van de laatste inboedels, terwijl ik deze blog schrijf, heb ik een bestekset in kist meegenomen en twee antieke hoeden in doos.

Winstmarges

De winstmarges op producten verschillen sterk. Zaken die courant zijn kopen we soms in op ca. 70% van de marktwaarde. Spullen die wij niet snel denken te kunnen verkopen kopen we in tussen de 20% en 40% van de marktwaarde.

Welke spullen leveren geld op voor de kringloopwinkel

Antieke meubelen

De kringloop krijgt niet veel geld voor antieke meubelen, maar ik schrijf deze als eerste op omdat ik vaak merk dat mensen verbaast zijn dat ik het niet inkoop voor de antiekwinkel. Antieke meubelen zijn moeilijk te verkopen, maar het kan wel als de prijs heel laag is. Voor de kringloopwinkel, die toch met de ontruiming bezig is, is 50,- of 100,- euro voor een antieke kast snel verdiend.

Witgoed

Een verzamelnaam voor alle apparaten die ons leven gemakkelijker maken zoals de wasmachine, droger, koelkast, vriezer maar ook een koffiezetapparaat, magnetron etc. vallen onder witgoed. Iedereen heeft dit nodig en ze gaan af en toe kapot. Voor mensen met een smalle beurs is een tweedehands apparaat vaak een uitkomst. Vaak wordt er tussen de 10,- (koffiezetapparaat) en 250,- euro (bijna nieuwe wasmachine) gevraagd.

Meubels

Dit is een lastig onderwerp. Veel meubels uit huizen zijn gedateerd en moeilijk te verkopen. Moderne inrichting gaat wel gemakkelijk. Klassiek veel moeilijker. De kasten met eiken voorfronten uit de jaren 70 gaan op dit moment niet meer de winkel in, maar verdwijnen naar de stort.

Kleingoed

Iedereen heeft bestek, glazen, pannen, een vaas, borden, een schaar of een blikopener nodig. Dit soort spullen worden doorgaans verkocht tussen de 50 cent (een glas) en 10,- euro (kwaliteitspan).

Kleding

Veel mensen kopen tweedehands kleding. Dit kan zijn uit kostenoverweging, maar ook heel vaak uit ideële overweging (nieuw kopen is grondstoffen gebruiken) of omdat men een heel eigen smaak ontwikkeld heeft en daar past gangbare confectie niet (meer) bij.
Kleding wordt verkocht tussen de 50 cent (t-shirt) en 20,- euro (leren jas van bekend merk).

Gereedschap

Hamers, beitels, boormachines, schroevendraaiers etc. In veel huizen ligt natuurlijk ook gereedschap. Bij de bouwmarkt betaal je veel geld voor nieuwe spullen. Zelfs een doosje schroeven is te koop in de kringloop en kost 1,- euro in plaats van 6,- euro.

Fietsen

Fietsen worden weer opgeknapt en geschikt gemaakt voor een nieuwe gebruiker. Vaak worden ze verkocht tussen de 25,- en 200,- euro (elektrische fiets of bijna nieuwe mountainbike).

Geluid en beelddragers

CD’s, Elpees en singels, DVD’s en videobanden. Deze worden over het algemeen verkocht voor een of twee euro per stuk.

Diversen

Uiteraard komen bij de kringloop ook allerlei snuisterijen binnen. Denk hierbij aan kunstwerkjes, kandelaars, brillen, lampen, breiwerkjes, bidons, fitnessapparaten, krantenbakken, paraplu’s etc.

Alles wat in goede conditie is en werkt kan weer worden verkocht. Prijzen variëren natuurlijk.

Samenvattend

In een huis zit altijd waarde. Er zitten ook altijd kosten aan het ontruimen. Als ik uw huis kom beoordelen doe ik dat niet alleen. De foto’s die ik met uw toestemming maak, gaan naar een kringloopwinkel (wij werken met meerdere partijen).
Deze beoordeelt de hele inboedel en weet ongeveer de omloopsnelheid van spullen en dus wanneer er opbrengst verwacht mag worden. Dat speelt mee in de overwegingen van kosten en baten. Een AEG wasmachine van 2018 verkoop je snel, het breiwerkje van oma misschien wel nooit.

De kringloopwinkel maakt het huis helemaal leeg en haalt, indien afgesproken, tapijt, gordijnen, rails weg en vult de gaatjes in de muren.
Een dag werken kost tussen 500,- en de 1000,- euro, afhankelijk van hoeveelheden mensen, stortkosten en type werk. Niet iedereen kan en wil (vastgelijmd) tapijt verwijderen en deze klussen worden wat hoger ingeschaald.
Een verwachte opbrengst moet in verhouding zijn en er moet ook winst gemaakt worden natuurlijk.

Onze opbrengsten zitten in de verkoop van spullen maar soms vragen we tipgeld als er veel goede spullen zijn voor de kringloopwinkel en geen inkoop voor ons.

Contact opnemen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *